GRUE BIBLIOTEK


PLASS FOR LOKALT MANGFOLD

Fra en kummerlig tilværelse i en tarm av et kjellerlokale, har Grue folkebibliotek steget opp i lyset og blitt et myldrende kultur- og servicested.

BS Eurobib har vært med hele veien fra oppussingen startet til siste reol kom på plass. Det synes biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan de har fått mye igjen for.


Tekst: Johnny Gimmestad, Foto: Helge Eek

Biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan

- "Det var lett å glemme at vi fantes"

Slik karakteriserer Kaia Orskaug Svaan situasjonen for det gamle Grue folkebibliotek, bortgjemt i kjelleren til stedets sparebank. Hit, mellom gamle lagerhyller og nedlessede reoler, stakk folk innom for å låne med seg lesestoff. Så forsvant de som snarest, når bibliotekaren hadde fylt opp «ønskelista».

- Men det var før – nærmere bestemt før 21. januar 2017. Da åpnet det nye biblioteket

 

Grue Folkebibliotek lokaler

Grue Folkebibliotek og servicetorg, Kirkenær

Den 21. januar 2017 åpnet det nye biblioteket, sentralt plassert på tettstedet Kirkenær i rådhuset til grensekommunen med 5000 innbyggere, rett nord for Kongsvinger. Dermed begynte en ny tidsregning i Grues bibliotekhistorie – for å si det litt pompøst. For her dreier det seg om langt mer enn å låne ut bøker til «faste kunder».

- Vi er samlokalisert med kommunens servicetorg, og er i praksis blitt skolebibliotek for barne- og ungdomsskolen, som er en av våre nærmeste naboer. Og vi legger stor vekt på å oppfylle den nye biblioteklovens krav om å være kulturell møteplass og debattarena for våre brukere, understreker biblioteksjefen.

Bokhyller Grue Folkebibliotek

Hyller på hjul gjør det veldig enkelt å omdanne et kompakt bok-område til en åpen plass egnet for et forfattermøte, forteller biblioteksjef Kaia Orskaug Svaan. 

Slimline reoler

Særdeles stor vekt er også blitt lagt på å gjøre de nye lokalene både innbydende og fleksible – og bruke den tilmålte plassen på en effektiv måte. For her, som i norske biblioteker flest, er det ikke en kvadratmeter for mye å boltre seg på, selv om den gamle boksamlingen er grundig sanert.

Når alle de ulike oppgavene som biblioteksjefen peker på skal oppfylles, blir det nødvendig å prioritere stramt. Samtidig skal inngangspartiet som de besøkende møter være innbydende, med høy kvalitet på møbler, tepper og belysning - og gi klar beskjed om hva som er bibliotek og hva som er servicetorg, understreker hun.
 

Skranke Grue Folkebibliotek

Når bibliotek og servicetorg er samlokalisert, er det viktig for brukerne å kommunisere tydelig hva som er hvor.


Consertina skranke 

- Den siste utfordringen har vi løst ved at hver av de to funksjonene har sin egen skranke. I tillegg har servicetorget fått en slå seg ned-plass, med egen godstol. Der kan innbyggerne sitte og lese i lokalt informasjonsmateriell, mens de venter på en ledig saksbehandler eller dokumentene de har bedt om fra det kommunale arkivet, forteller Orskaug Svaan.
Hvilke konkrete mål var biblioteksjefen og hennes kolleger særlig opptatt av å oppfylle da de tok fatt på tegningene til det nye biblioteket, som kommunens innbyggere hadde ventet på i årevis? Og hvilke lokale særtrekk var det viktig å ta hensyn til og bygge videre på?
 

Buede bokhyller Grue bibliotek

Anbud på Innredningsjobben

For å ta det første først:
- Vi la ut et anbud på hele innredningsjobben - møbler medregnet - med helt spesifikke oppgaver: Det skulle være plass til et bestemt antall bøker, vi ville ha ulike soner for alt fra debattarena og møteplass til avskjermede områder der folk kan gjemme seg litt vekk. Og det skulle være plass til så vel gruppearbeid som å jobbe individuelt på PC. Fleksibilitet og mangfold var veldig sentrale stikkord, påpeker Orskaug Svaan og fortsetter:

-  Ikke minst var og er det viktig å kunne gi rom for alle de de ulike lokale kulturaktivitetene, og de mange gode forfatterne som finnes i Grue spesielt og Hedmark generelt. Biblioteket skulle også være et sted for å møte dem og vise fram mye av det som ellers foregår her.

Et drøyt halvår etter innvielsen tar biblioteksjefen sjansen på å slå fast at målene i all hovedsak er blitt oppfylt:

- Biblioteket er blitt et sted å være for alle; fra skoleunger til godt voksne lesehester. Det putrer av ulike aktiviteter, i en grad vi aldri har opplevd før. Og vi får ofte høre fra publikum: Så fint det er blitt her. Åpningstiden er også blitt utvidet, og gjennom samarbeidet med servicetorget er det blitt flere folk å spille på – selv om oppgavene også er blitt flere.

Biblioteksjefen er også godt fornøyd med at de valgte å gå for en totalleverandør på hele innredningsjobben – fra fargevalg til møblering - og at det ble BS Eurobib:
- De kom hit tidlig i oppussingsprosessen og fikk dermed god forståelse for våre rammebetingelser, selv om deres forslag til løsninger ble utarbeidet på firmaets tegnestue i København. Og vi ba fra begynnelsen av om innspill først og fremst knyttet til fargepalett og ulike hylleløsninger til ulike aktiviteter. For eksempel hvordan skape utstillingsmuligheter i deler av lokalet og ikke minst; gjøre det enkelt å ommøblere fra en funksjon til en annen.
- Mitt inntrykk er at dette var en utfordring som de flinke fagfolkene i BS Eurobib satte pris på, sier Orskaug Svaan, som heller ikke legger skjul på at det til tider var nødvendig å dempe ambisjonene deres noe – både av hensyn til plass og økonomi.  
Når biblioteksjefen i all beskjedenhet skal peke på noen erfaringer som også andre kolleger kan ha nytte av, trekker hun fram følgende punkter:

1.    En klar inndeling i ulike soner – der møbler, hyller og fargevalg forteller tydelig hva som egner seg å gjøre hvor. På den måten finner brukerne lett fram til «sitt» sted. For eksempel:
* Ett område for gruppearbeid, møblert med et rundt bord og lette stoler,
* En skjermet sofakrok for dem som vil fordype seg i sin egen, lille leseverden.
 
2.    Hyller på hjul har gjort det utrolig enkelt på kort tid å åpne det som var et kompakt rom til en arena for eksempel for bokprat med en forfatter eller minikonsert med lokale musikere.
 
3.    Egne, lave bokkasser til billedbøker, gjerne i sterke farger, gjør det lett for de minste å finne fram til deres plass i biblioteket. 
 
Kaia Orskaug  Svaan er spesielt glad for at de også har lykkes med å trekke inn lokale krefter i selve innredningen, bokstavelig talt

- Etter tegninger fra BS Eurobib har 10.klassingene snekret et puslespill av en tribune, som vi bruker til små opptredener i barneavdelingen.
Avslutningsvis kommer hun med følgende optimistiske melding til dem som står foran en tilsvarende prosess:

- Vi er et relativt lite bibliotek i en liten norsk kommune, og har flyttet inn i lokaler som både er lange og smale. Vi har gjort det vi kan for å finne løsninger som gjør det mulig å bruke plassen til mange forskjellige oppgaver. Og med en totalleverandør som også har tenkt helhet og tilpasning fra begynnelsen av, så har vi fått til noe som viser seg å fungere.

Billedbokkasser Grue Bibliotek

Fargerike, lave bokkasser gjør det enkelt for de minste å finne fram til deres område.
Billedbokkrybber i spesialfarger
Quattro utstillingstårn

Grue folkebibliotek har satset på reoler i lyse, nøytrale farger. Både fordi man mener bøkene i seg selv er så fargerike at de utgjør et eget dekorelement. Samtidig gjør nøytrale farger det enklere å endre bruken og sammensetningen av ulike plasser i biblioteket.

Møbler Grue Bibliotek


Et stilig inngangsparti med høy kvalitet på alt fra tepper til møbler, arbeidsplasser og belysning ønsker publikum velkommen.

Sittegruppe Grue Bibliotek
Sittegruppe Grue Bibliotek
Sittegruppe Grue Bibliotek

Den godt skjermede sofaen er populær blant dem som ønsker å synke ned i sin egen verden med ei god bok.