Nytt og delikat på Universitetsbiblioteket i Bergen
Universitetsbiblioteket i Bergen, UBB, ble opprettet i 1948 som en direkte fortsettelse av Bergen Museums bibliotek. I 1961 flyttet biblioteket inn i et nytt bygg tegnet av arkitektene Kaare Kvilhaug og Jo Svare. I 2005 ble det gjort en omfattende rehabilitering, og bygget fremstår i dag med tre etasjer som gir rom for arbeidsplasser, tidsskrifter og bøker, samt et seks etasjers boktårn. Eksteriøret og inngangsrommet er fredet.

Oppgraderingen som nå er gjort, kom i stand da universitets bildesamling skulle flyttes til underetasjen til temperert oppbevaring. Man måtte forholde seg til forvaltningsplanen, og det ble viktig å ta igjen fasadeinntrykk også innendørs, selv om man sto ganske fritt.
Universitetsbiblioteket er et offentlig vitenskapelig bibliotek. Det finnes flere enheter som ligger tilknyttet de enkelte fakultet, og Bibliotek for humaniora hører til Det humanistiske fakultet (HF).

Kristina Kvareng Skorpen, eiendomsavd. v/UIB.
Hun har sammen med Gunhild Sundal, Egil Eidsnes og leder Astrid Sømhov samt tidligere ansatt Anne Åsmul, lagt ned en betydelig innsats for det fine sluttresultatet.

Info Pod informasjonsskranke med elektrisk hev- og senkfunksjon. Laminatfargen er tilpasset veggfargen.

Totalkonseptet er et levende bibliotek. Når du kommer til biblioteket, skal du finne de møbler som du liker aller best. Sofaer ved sittegrupper eller alene, gruppebord, lenestoler, barbord, runde bord for samtaler etc. Fargekonseptet ble konsultert med fylkesantikvaren, og for inventaret ble det valgt å videreføre kvalitetene i bygget. I samarbeid med vår forhandler Lindbak i Bergen, har vi levert informasjonsskranker InfoPod, reoler Slimline med lakkerte gavler i bjørk/grått samt tidsskriftreoler Ordrup.

Inngang leder inn til 1. etasje og så til 2. etasje med mesanin.

Ordrup tidsskriftreol i spesialfarge tilpasset veggfargen. Tidsskriftavdelingen brukes av veldig mange, ikke bare studenter.


Som et supplement til eksisterende reoler, er det kjøpt inn nye reoler type Slimline med gavler i bjørk og hvite stålhyller. Enkelte reoler har fått et sort felt, et valgt grafisk konsept som er karakteristisk for dette biblioteket, for merking. Tapetet på veggen bak reolen er print av orginaltegninger gitt fra Bergen Byarkiv.


Slimline reoler med grålakkerte gavler. Det har blitt flyttet på 10 000 hyllemeter. 7 000 bøker er tilgjengelige, og 3 ooo bind står i arkiv i underetasjen.

Stort formidlingsområde for ulike typer utstillinger o.l.

Man finner mange koselige, små sittegrupper rundt i lokalene.


Stort lysinnfall og trivelige lokaler gjør at mange typer studenter ønsker å benytte dette biblioteket til studier. Antall studieplasser er nå økt med 100 til totalt 340 plasser.


I forbindelse med oppgraderingen, fikk man også i stand et nytt stort formidlingsområde til utstillinger o.l. Høsten 2021 vises utstillingen "Nansen og bergenserne". Fridtjof Nansen hadde sine læreår som vitenskapsmann ved Bergens museum i perioden 1882 til 1887.

Vestibylen, som er fredet.

Opparbeidede grøntarealer er også fredet.

Eksteriøret og inngangspartiet er fredet.
FAKTA
Ferdigstilt: 2021
Reoler: Slimline reolsystem* med lakkerte gavler i bjørk finer/grålakkert
Tidsskriftsreol: Ordrup i spesialfarge tilpasset veggfargen
Skranke/Infopunkt: Info Pod i spesialfarge
Prosjektansvarlig hos BS Eurobib: Christin G. Bodding
Interiør: Kristina Kvareng Skorpen og Gunhild Sundal ved eiendomsavd. UiB samt leder Astrid Sømhov og tidl. ansatt Anne Åsmul ved Universitetsbiblioteket.
Vår samarbeidspartner: Lindbak AS, Bergen
Foto: Helge Eek for BS Eurobib AS
*Slimline reolsystem er nå erstattet av Lingo
Produktliste:

OsloMet Bibliotek P48
Et universitetsbibliotek hvor studentene trives, utvikles og utfordres.
Les merTrenger du hjelp?
Ved å bruke vår spesialkompetanse på bibliotekinnredning, får du profesjonell hjelp og sparer tid og krefter i den ellers krevende planleggingsprosessen. Vi har lang og bred erfaring med å innrede ulike typer bibliotekrom og kjenner de forskjellige funksjonene disse lokalene må inneha.
Kontakt oss for ideer rundt biblioteket, så kan vi sammen finne gode løsninger.