Hopp til hovedinnhold

Materialer og mønster - biofil design

En velutført biofil design kan oppnås ved å bringe naturmaterialer i spill, utnytte de naturlge landskapene og innrede biblioteket etter det som «allerede er». Naturlige materialer, teksturer og mønstre forankret i naturen kan fremkalle veldig sterke følelsesmessige reaksjoner.

Naturlige materialer, teksturer og mønster

For eksempel inngår tre i flere av våre prosjekter, som utnytter estetikken og varmen fra naturinspirerte materialer. Formene og mønstrene i treverket skaper et unikt tillegg til den biofile bibliotekdesignen, som videre har lang levetid.

Naturmaterialer kan virke spesielt stimulerende og motvirke stress og andre psykiske plager. Fremtredende naturmaterialer inkluderer - i tillegg til tre, stein, ull, bomull og skinn som brukes i et bredt spekter av produkter, møbler og tekstiler til biblioteket.

det er mange stoler og puffer i biblioteket.

Naturlige materialer og landskaper

Vegger, gulv, tak og trapper utgjør størstedelen av bibliotekets overflater. Tre er et opplagt materialvalg når det gjelder å innlemme biofil design i interiøret. Det allsidige materialet stammer fra naturen, hvor det er en direkte referanse til det naturlige miljøet, samtidig som det har et moderne og bærekraftig utseende.

Med sitt estetiske uttrykk, samt sine myke og organiske former, gir tre en varm og beroligende effekt. Ofte er den naturlige teksturen og de organiske treformene det første folk legger merke til når de går inn i biblioteksbygningen. Menneskelige hjerner forbinder ubevisst trematerialer med levende trær utenfor, og levende trær med liv og natur, og utløser en avslappet og stressreduserende respons.

I flere av våre bibliotekprosjekter, hvor vi har stått for den komplette interiørdesignen, kommer det biofile landskapet tydelig til uttrykk gjennom bygningsarkitektur basert på tre.

Nord-Odal bibliotek, Norge

Nord-Odal bibliotek i Norge

et bibliotek fylt med mange bøker og en sofa.

Dette majestetiske og imponerende biblioteket i Nord-Odal i Norge tar utgangspunkt i et naturlig trelandskap med treets organiske former og myke kurver som den dominerende faktoren.

det er et bibliotek med mange bøker på hyllene og trapper.

Nord-Odal bibliotek

Det organisk formede bygget er et trekkplaster for litteratur- og arkitekturinteresserte.

Les mer

Bibliotek med varme trematerialer

Bokreoler og studiebord i tre gir en vakker og varm kontrast til resten av bygningene på henholdsvis Wateringen bibliotek i Nederland og Esbjerg sykehus i Danmark, med tilknytning til friluftsliv. Rommene er opplyst av naturlig dagslys, mens grønne møbler støtter det biofile miljøet ytterligere.

det er en sofa i midten av biblioteket.

Wateringen bibliotek, Nederland

en gruppe mennesker sitter ved skrivebord i et stort rom.

Esbjerg sykehus, Danmark

Biofil arkitektur

De myke og organiske formene til trematerialet ved Nesodden bibliotek i Norge og Calgary bibliotek i Canada skaper et unikt preg for det biofile designet, som også støtter lang levetid.

et bibliotek med trapper som fører opp til andre etasje.

Nesodden bibliotek, Norge

et stort bibliotek med mange bokhyller og trapper.

Calgary bibliotek, Cananda

Naturinspirerte mønstre

det henger mange blader fra taket i et bibliotek.

Blader, trestrukturer og snøflak er bare eksempler på fraktale mønstre i naturen. Fraktaler skapes av gjentatte mønstre i naturen, som kan være både store og små, hvor den enkelte del representerer helheten.

Fraktaler har vist seg å ha en beroligende effekt, og det er uendelige muligheter for å legge dem til bibliotekinnredning – fra veggdekorasjoner til naturinspirerte tepper. Fraktale mønster gir dimensjon og dybde og bidrar til å gjøre biblioteket til et mer innbydende sted å være.

Kjenn gresset under føttene eller se de vakre snøfnuggene... det er mange måter å tilføre de naturinspirerte mønstrene til biblioteket!

et bibliotek med en mural på veggen og hyller fylt med bøker.

West Norwood, Storbritannia

en stue med grønne stoler og bord foran en vegg med magasiner.

Forbundsparlamentets bibliotek, Belgia

en kvinne sitter ved et bord på et bibliotek og bruker en bærbar datamaskin.

Airflake på Kristiansand bibliotek

Stoffer og tekstiler basert på naturen

Et av de mest imponerende aspektene ved naturen, er de forskjellige teksturene, nyansene og fargene, der ingen er like. Mens skandinavisk design er kjent for sitt rene og enkle utseende, er naturen kjent for variasjon.

et kart over et bibliotek med mange forskjellige mønstre og farger.

Vi bruker ofte blandede stoffer i våre innredningsløsninger, som inneholder mer enn man kan se. For eksempel kan en stoffprøve fremstå som blå, men ved nærmere ettersyn kan den også inneholde fargene rosa, lilla og grønn. Akkurat som i naturen kan det overraske!

Mange av våre stoffer og tekstiler ser ut og føles som elementer og overflater i naturen, inkludert stein, jord og sand. De kan være grove eller glatte, harde eller myke.

Når vi designer biofile miljøer for bibliotek, er det viktig at stoffene og tekstilene matcher det overordnede temaet og de andre bibliotekmøblene for å vekke positive reaksjoner der den besøkende kan føle enhet med naturen. Vi vurderer nøye stoffene og tekstilene som brukes til våre individuelle prosjekter.

et bibliotek med fargerike stoler og en blå saccosekk.

Mønstret stoff med illustrasjoner av blader på stol.

en haug med forskjellig fargede stoffer er stablet oppå hverandre

Ulike stoffprøver i flere farger med referanse til naturen.

en seilbåt laget av drivved flyter på toppen av et blått teppe

På samme måte bringer stoffer som Oceanic fra Camira også biofile kvaliteter til biblioteket ved å omfavne naturen i sin mest bærekraftige form. Oceanic er et stoff født ut av SEAQUAL INITIATIVE, designet for å bekjempe marin plastforurensning og oppnå et søppelfritt miljø. Det er laget utelukkende fra resirkulert plast fra avfall som flyter i hagen våre, brukt til å lage SEAQUAL®-GARN, til flasker som kastes, bestemt til søppelfyllinger.

Oceanic er et eksempel på et stoff med bærekraftig fokus, som vi har mange flere av i vårt sortiment. Dette er noe som betyr noe for oss når vi bekrefter oss med bærekraftig bibliotekdesign.

et luftbilde av et bibliotek med mange bokhyller og bord.

Stormen bibliotek

Biblioteket har blitt Bodøs nye storstue, kulturhus og landemerke.

Les mer
Seljord bibliotek holder hus i en stor trebygning med mange vinduer og et tre foran den.

Seljord bibliotek

Etter 20 års venting, fant den offisielle åpningen sted i januar 2018.

Les mer
et stort bibliotek med mange bokhyller og et overlysvindu.

Grimstad bibliotek

Det nye biblioteket har blitt et praktbygg beliggende i byhagen med nærhet til sjøen.

Les mer

Trenger du hjelp?

Vi hjelper til med biofil design som støtter vårt medfødte behov for å være en del av naturen.

Hvis du har et nåværende eller kommende prosjekt som du ønsker vår hjelp med, vennligst kontakt oss.