Hopp til hovedinnhold

Skranker og søkestasjoner i biblioteket

Få råd om valg av type bibliotekskranke, og se forslag til utforming av inngangspartiet.

Bibliotekskranke og søkestasjoner er integrerte komponenter i et velfungerende bibliotek. De gir tilgang til informasjon, personlig assistanse og
selvbetjeningsmuligheter – alt med sikte på å optimalisere bibliotekopplevelsen.

en kvinne sitter ved et skrivebord i et bibliotek med en datamaskin.
Grimstad bibliotek

Det første møtet kan være ganske så avgjørende. Enten vi snakker om helt eller delvis bemannede eller ubemannede biblioteker, skal brukerne dine ikke bare føle seg velkomne, men også kunne finne frem raskt. Hvor kan de få personlig hjelp, og hvordan kan de hjelpe seg selv? Spørsmål som brukerne dine må kunne få et svar på når de kommer til inngangssonen.

en mann og en dame sitter ved en skranke foran en datamaskin i et bibliotek.
Ullensaker bibliotek - med de to smilende medarbeiderne Magnus Andre Wandås og Guro Bye-Johnsen, gir brukerne en god følelse av å være velkommen.

Planlegging og utforming av inngangssoner ved hjelp av ulike interiørløsninger kan være svaret. Her kan du se ulike skrankesammensetninger, informasjonspunkt og utstillingsmøbler for å ta godt imot de besøkende allerede ved det første møtet.

Hva bør man tenke igjennom før kjøp av skranke?

- En skranke skal spesialtilpasses type bibliotek og hvor mange som skal jobbe der.

- Aina Vestengen, daglig leder/interiørarkitekt i BS Eurobib

Aina har planlagt og designet utallige skrankeløsninger for våre kunder over hele landet og har gode råd å komme med for optimal utforming av området.

- En skranke skal spesialtilpasses type bibliotek og hvor mange som skal jobbe der. Flere og flere vektlegger ergonomi, så mulighet for elektrisk hev/senk bør være tilstede, spesielt der hvor man har mye skrankearbeid.
Skrankeområdet bør fremstå ryddig, så tenk på behov for oppbevaring bak og rundt skranken, rydd opp og bruk gjerne skap/reoler med dører.

en kvinne står foran en bokhylle i et bibliotek og holder fargeprøver.

Tips fra interiørarkitekten


Det er anbefalt å tenke igjennom følgende når man skal planlegge en ny skranke

Hva kjennetegner et godt skrankeområde?

Møtet med bibliotekaren i forbindelse med innlevering/utlån er for enkelte kanskje dagens eneste menneskelige kontakt.

- Ida Have, bibliotekar i Bibliotekenes

To bibliotekarers tanker om skranken

Jenny Grøterud Haug og Ida Have jobber begge med metadata i Biblioteksentralen.

Ida har jobberfaring fra flere folkebibliotek, og Jenny har praksis fra både folke- og fagbibliotek og har også jobbet litt i fagbibliotek.

Vi tok en liten prat med dem i vårt showroom.

to kvinner står under et skilt som sier bibliotek
Jenny Grøterud Haug og Ida Have

Innlevering og utlån skjer stort sett på automatene, så jobben i skranken er nå mer og mer fokusert på formidling og referansespørsmål. Ordet skranke er et godt innarbeidet begrep på biblioteket. - Vi snakker om skrankearbeid oss imellom, sier Ida, og hun legger til at det er viktig med god skilting.

Plasseringen bør være i nærheten av selvbetjeningsautomatene slik at man rask kan yte hjelp ved behov, er de begge enige om. Jennys synes også at den bør plasseres litt inn i lokalet. - Da får de besøkende rom til å orientere seg litt ved inngangen.

Ida understreker at møtet med bibliotekaren i forbindelse med innlevering/utlån er for enkelte kanskje dagens eneste menneskelige kontakt. Denne forsvinner når innlevering og utlån flyttes over til selvbetjeningsautomatene. Så skranken bør på en eller annen måte være inviterende, synes hun. - Selv om mange har lettere for å ta kontakt med en bibliotekar som vandrer ute i bibliotekrommet, kan andre for eksempel være redde for å forstyrre en bibliotekar som setter på plass i hyllene etc.

5 råd fra bibliotekarene for en god skrankeløsning:

Inform skranke

Fleksibelt og modulært skrankesystem som kan forandre karakter fullstendig alt etter hvilket farge- og materialvalg samt sammensetning som benyttes.

en buet skrankeløsning med delvis overbygg

Skransesystemet består bl.a. av følgende elementer.

• Rektangulære eller buede moduler
• To høyder (740 og 1000 mm) og en høydejusterbar modul (680-1180 mm)
• Standard eller tilbaketrukket front
• Kvadratisk eller triangulær hjørnemodul
• Integrerete skap til oppbevaring og display
• Forskellige funksjoner som hyller på skranken, veskehyller og infoskilt
• Egner seg til RFID systemer

Inform skranke hos noen av våre kunder

en bibliotekskranke i eik finer med LED-lys på forsiden under bordplaten.
Lillestrøm bibliotek

Info Pod skranke

Info Pod er en lettplassert elektrisk hev- og senkbar skranke i litt mindre format. Den passer spesielt godt som informasjonsdisk eller søkestasjon i større bibliotek eller som skranke i mindre bibliotek som f.eks. skolebibliotek. Det finnes en smart kabelgjennomgang i arbeidsplaten, og den kan utrustes med RFID-leser under arbeidsplaten.
Info Pods kan også leveres med inntrukket front, i XL-format samt med LED-belysning.

et inngangsområde med 3 bibliotekskranker

Vår nye høydejusterbare Info Pod med inntrukket front er til stor hjelp både for våre brukere og oss selv. Det forenkler arbeidet og mottaket for alle våre brukere. Fronten lar besøkende komme nærme med store sekker, og det er også nyttig for brukere av rullestol og turgåere. Det føles godt å kunne bidra til økt tilgjengelighet på biblioteket.

Portrait of: Carina Bonde og Maria Nilsson
Carina Bonde og Maria Nilsson, Jonstorp bibliotek, Sverige

Info Pod skranke hos noen av våre kunder

en dame sitter ved en grønn skranke i et bibliotek
Universitetsbiblioteket i Bergen, Humaniora

Søkestasjoner og nettbrettholdere

Som et ofte brukt supplement til skranken, kan søkestasjoner eller nettbrettholdere plasseres i tilknytning til denne, eller plasseres rundt i lokalet.

Utstilling og info i inngangssonen

inngangen til et bibliotek med bibliotek skrevet på betongveggen.

Ta godt imot dine besøkende!

Inngangspartiet gir den besøkende førsteinntrykket av biblioteket. Det første møtet kan være ganske så avgjørende. Enten vi snakker om helt eller delvis bemannede eller ubemannede biblioteker, skal brukerne dine ikke bare føle seg velkomne, men også kunne finne frem raskt. Planlegging og utforming av inngangssoner ved hjelp av ulike interiørløsninger kan være svaret. Her viser vi en rekke muligheter for å ønske dine gjester velkommen – allerede ved første møte!

et inngangsområde i et bibliotek med utstillingspodier og stativer i hvitt.

Førsteinntrykket følger den besøkende gjennom hele biblioteket, og derfor skal inngangspartiet være imøtekommende, innbydende og i stand til at friste folk inn for at se resten av lokalet. Det er også her biblioteket kan vise de siste nyheter og temautstillinger, så det er en god idé å bruke lave møbler med bøker i øyehøyde, som inspirerer til å plukke opp boken.

Ada 4 hyller, mørkegrå

Varenummer: 83031

Gatebukk 50 x 70 cm, sort

Varenummer: 3845

ShowIt

Varenummer: PROD134
Kontakt oss

60/30 Expo

Varenummer: PROD135
Kontakt oss

Trenger du hjelp?

Ved å bruke vår spesialkompetanse på bibliotekinnredning, får du profesjonell hjelp og sparer tid og krefter i den ellers krevende planleggingsprosessen. Vi har lang og bred erfaring med å innrede ulike typer bibliotekrom og kjenner de forskjellige funksjonene disse lokalene må inneha.

Kontakt oss for ideer rundt biblioteket, så kan vi sammen finne gode løsninger.